Jak se Zlatěnka používá a připravuje?

2 čajové lžičky (10 g) denně, doporučujeme rozmíchat a nechat nabotnat v minimálně 0,2 litru tekutiny.

Má nějaká upozornění a omezení v užívání?

Těhotné a kojící ženy by se měli před užitím tohoto produktu poradit s lékařem kvůli hormonálním účinkům lignanů, které jsou ve lněné vláknině obsaženy. Není určeno jako náhrada pestré stravy.

Jaké jsou možnosti přípravy? Do jakých receptů se dá použít?

Zlatěnka nabízí pestré varianty přípravy ke konzumaci. Užitečné tipy na recepty s chia a lněné vlákniny jsou pro použití jako přísada na ovesné vločky nebo müsli, do jogurtů a přesnídávek, do ovocných koktejlů, posypání salátů a do pomazánek. Dále do tekutin – vody, mléka, ovocného džusu, nebo při vaření do polévek, jako bezlepková mouka na chleba, palačinek a koláčů.

Jaké jsou hlavní výhody a účinky oproti obyčejným produktům obsahující psyllium?

Klíčovou předností Zlatěnky je, že obsahuje nejen lněnou vlákninu a chia semínka, ale také účinné látky z lignanů a omega-3 PUFA. Oproti tomu obyčejná psyllia obsahují poměrově srovnatelně pouze vlákninu, dále méně významné množství omega-3 a bohužel vůbec neobsahují lignany. Obsahem těchto látek Zlatěnka předčí obyčejná psyllia. Svým obsahem Zlatěnka pozitivně ovlivňuje hhladinu „nezdravého“ cholesterolu v krvi.

Z jakých studií tyto tvrzení vycházejí?

Tvrzení vychází zejména ze 2 důvěryhodných studií.

V první randomizované, placebem kontrolované klinické studii autoři prokázali postprandiální (2 hodiny po perorálním podání definovaného množství glukózy ve stravě) nižší koncentrace glukózy v krvi a vyšší pocit nasycení oproti placebu po podání lněné vlákniny a chia vlákniny (Salvia hispanica), kdy chia vláknina byla v modulaci postprandiální glykémie ještě účinnější než lněná vláknina.

Zdrojem faktů jsou studie autorů: Vuksan, V., Choleva, L., Jovanovski, E., Jenkins, A.L., Au-Yeung, F., Dias, A.G., Ho, H.V., Zurbau, A., Duvnjak, L. Comparison of flax (Linum usitatissimum) and Salba-chia (Salvia hispanica L.) seeds on postprandial glycemia and satiety in healthy individuals: a randomized, controlled, crossover study. Eur J Clin Nutr. 2016 Dec 21. doi: 10.1038/ejcn.2016.148 (Epub ahead of print).

Ve druhém případě je řečeno, že lněná semena a lněná vláknina obsahují významný podíl omega-3 PUFA (alfa-linolenové kyseliny) a lignanů (SECO), tyto složky společně s vlákninou prokazatelně snižují koncentrace cholesterolu v krvi.

Zdrojem tvrzení jsou studie autorů: Ribas, S.A., Grando, R.L., Zago, L., Carvajal, E., Fierro, I.M. Overview of Flaxseed Patent Applications for the Reduction of Cholesterol Levels. Recent Pat Food Nutr Agric. 2016 Mar 21. (Epub ahead of print).